Google+ Το Ξέφωτο: Μία πρωτότυπη ιδέα για απελευθέρωση του Internet

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Μία πρωτότυπη ιδέα για απελευθέρωση του Internet


Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την προώθηση της ελεύθερης πρόσβασης στο Internet, μέσω κινητού τηλεφώνου, με τη χρήση της τεχνολογίας bluetooth, παρουσίασε η ηγετική ομάδα του κινήματος LETSFREE, σε συνέντευξη Τύπου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες.

Στην παρουσίαση του προγράμματος συμμετείχαν ο επικεφαλής του κινήματος LETSFREE, Ανδρέας Μπλαζουδάκης, ο γενικός διευθυντής Over the Air Europe, Δημήτρης Καβαφάκης και ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Προβολής της Attica Bank, Γιάννης Πολυχρονόπουλος.


Όπως ανέφερε ο κ. Μπλαζουδάκης «μετά από δυο χρόνια συστηματικής προσπάθειας 15 ατόμων, που ξεκίνησε στη Βραζιλία, καταφέραμε να σπάσουμε δύο φραγμούς. Να φτιάξουμε μια απλή τεχνολογία, που να είναι φιλική προς το χρήστη και να ξεπεράσουμε το θέμα του κόστους, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο Ιnternet, μέσω της τεχνολογίας bluetooth».


Τόνισε, ακόμη, ότι στόχος του προγράμματος είναι η ψηφιακή ένταξη αυτών που βιώνουν τον «ψηφιακό αποκλεισμό», ιδιαίτερα λόγω του απαγορευτικού κόστους, προσφέροντας το σύστημα σε όσους διαθέτουν μια απλή συσκευή τηλεφώνου και παράλληλα επισήμανε ότι «η δυναμική του κινήματος αυτού βασίζεται στον απλό, καθημερινό πολίτη και αυτό το καθιστά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης του μέλλοντος». Σημείωσε, δε, ότι «η ιδέα αυτή, εάν διαδοθεί παγκοσμίως, μπορεί να αποτελέσει επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας».


Ενδεικτικά ανέφερε ότι σήμερα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι με το Internet και κάτι λιγότερο από τέσσερα δισεκατομμύρια έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. «Πολύ λιγότεροι, όμως, χρησιμοποιούν αυτή τη συσκευή για να συνδεθούν στο διαδίκτυο, όχι μόνο για τη δυσκολία, που αντιμετωπίζουν στο να κατανοήσουν τη διαδικασία, αλλά κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κόστους της συγκεκριμένης υπηρεσίας».


Ως προς το χρονικό της προσπάθειας, ο κ. Μπλαζουδάκης υπογράμμισε ότι έκανε τα πρώτα της βήματα στις φαβέλες της Βραζιλίας και θα κάνει τον γύρο του κόσμου με αφετηρία την Ελλάδα, καθώς οι εμπνευστές της θέλουν να δώσουν ένα συμβολικό χαρακτήρα στο ξεκίνημα του ταξιδιού, θεωρώντας την Ελλάδα λίκνο πολιτισμών και επιστημών.


Το μήνυμα του LETSFREE θα φέρει ιστιοφόρο, εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα πλοήγησης και επικοινωνίας, το «ΜΕSSENGER» (σσ. Αγγελιοφόρος), υπό ελληνική σημαία, το οποίο θα αναχωρήσει αύριο για το Αιγαίο και υπολογίζεται να έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, στα επόμενα δύο χρόνια.


Παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της ιδέας, ο επικεφαλής του LETSFREE διευκρίνισε ότι με την εγκατάσταση μιας κεραίας bluetooth στο Messenger μπορεί να σχηματιστεί περιμετρικά δίκτυο ενός χιλιομέτρου και να εντοπίζονται τα κινητά, που βρίσκονται μέσα σε αυτή την ακτίνα.


Σε ακτίνα 300 μέτρων είναι εφικτό να δημιουργηθεί δίκτυο 500 έως 1.000 ατόμων. Αυτοί οι χρήστες θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα (video, μουσική, ενημερωτικό υλικό με το bluetooth στα κινητά τους από το Internet. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Messenger μπορούν να εγκατασταθούν κεραίες bluetooth σε Η/Υ, που έχουν ήδη πρόσβαση στο διαδίκτυο, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αυτή από ένα σημείο σε χιλιάδες άλλα.


Από την πλευρά του, ο κ. Καβαφάκης δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε τεχνολογίες, που εξελίσσονται εδώ και χρόνια στη Βραζιλία, και εξαρτάται από τη διαδραστικότητα όσων το παρακολουθούν. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το σύστημα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και βρίσκεται στο Ιnternet. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι απαιτείται εκπαίδευση, προκειμένου να εξοικειωθεί ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου στην ενεργοποίηση του bluetooth της συσκευής και στη συμμετοχή του σε αυτό το τεράστιο δίκτυο.


Σημείωσε ότι βασικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση όσων είναι ήδη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να προωθήσουν την ιδέα.


Τέλος, ο εκπρόσωπος της Αttica Bank (αρωγός στο πλευρό του κινήματος LETSFREE στην Ελλάδα), Ιω. Πολυχρονόπουλος, δήλωσε: «η ιδέα μάς κίνησε το ενδιαφέρον λόγω της πρωτοτυπίας της. Η Αttica Bank εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, τα καταστήματά της να αποτελέσουν "hotspots" αυτής της προσπάθειας». 
nooz.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...