Google+ Το Ξέφωτο: Αλμούνια: Ο Σκαραμαγκάς είτε θα πληρώσει, είτε θα κλείσει

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Αλμούνια: Ο Σκαραμαγκάς είτε θα πληρώσει, είτε θα κλείσει

Τα ναυπηγεία αδυνατούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα 310 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων που κρίθηκαν παράνομες και ο αρμόδιος επίτροπος Ανταγωνισμού προτείνει την εκκαθάριση της εταιρείας και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της σε ιδιώτες επενδυτές.


Ο Χοακίν Αλμούνια επανέλαβε ότι με βάση τις τελευταίες αποφάσεις η εταιρεία οφείλει είτε να επιστρέψει στο Δημόσιο τα συγκεκριμένα κεφάλαια, είτε να επιστρέψει μέρος τους, υπό τον όρο ότι για 15 χρόνια δεν θα αναλάβει έργα αμυντικού χαρακτήρα και θα εκποιήσει τα αντίστοιχα περιουσιακά της στοιχεία.

Δεδομένου ότι η Ελληνικά Ναυπηγεία δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να καταβάλλει το σύνολο του ποσού, ενώ δεν έχει τη δυνατότητα να «ζήσει» από τις αμυντικές παραγγελίες (καθώς η Ελλάδα έχει «παγώσει» τέτοιες δαπάνες), ο κ. Αλμούνια προκρίνει ως λύση την εκκαθάριση και την πώληση των στοιχείων της σε ιδιώτες επενδυτές.

Η πλήρης απάντηση Αλμούνια

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής του 2008, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει από τα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) την παράνομη ενίσχυση που είχε προηγουμένως χορηγηθεί. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα επιβολής προστίμου στην ΕΝΑΕ.
Το 2010, η Επιτροπή (με βάση το άρθρο 346 της ΣΛΕΕ) είχε αποδεχθεί μια περιορισμένη ανάκτηση, με αντάλλαγμα μια σειρά δεσμεύσεων, που προσφέρθηκαν από την Ελλάδα (και ιδίως την απαγόρευση των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων για 15 χρόνια, την πώληση των μη στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων του ναυπηγείου, που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, και την επιστροφή στο Δημόσιο των εκτάσεων που της είχαν παραχωρηθεί).

Η αλλαγή ιδιοκτησίας δεν θίγει τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από την εταιρεία. Προτεραιότητα για την Ελλάδα και την ΕΝΑΕ είναι η τήρηση των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν το 2010.
Η εναλλακτική λύση είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης, η οποία θα ελευθερώσει το ναυπηγείο από την απαγόρευση των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Αν η ΕΝΑΕ δεν είναι σε θέση να επιστρέψει τις ενισχύσεις, θα πρέπει να προβλεφθεί η εκκαθάρισή της.
Πράγματι, η παύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων θα επέτρεπε σε άλλους δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές να αποκτήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση τους.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει το γεγονός ότι η υποχρέωση να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης βαρύνει την Ελλάδα. Στις 28 Ιουνίου 2012 (υπόθεση C-485/10, Επιτροπή κατά Ελλάδας), το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της Συνθήκης με την μη εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης της 2ας Ιουλίου 2008. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, εάν η Επιτροπή κρίνει ότι ένα κράτος μέλος δεν έχει συμμορφωθεί με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η Επιτροπή μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 260 της ΣΛΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...