Google+ Το Ξέφωτο: Βαλίτσες με δολάρια από CIA σε Καρζάι

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Βαλίτσες με δολάρια από CIA σε Καρζάι


Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη πως η CIA παρέδωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε βαλίτσες, σάκους και πλαστικές σακούλες στο γραφείο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι επί περίπου μία δεκαετία, χωρίς όμως η χρηματοδότηση να αυξήσει την επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης.


Την αποκάλυψη της υπόθεσης έκανε η εφημερίδα «New York Times», που στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι όχι μόνο τα χρήματα αυτά δεν είχαν το επιθυμητό για την Υπηρεσία αποτέλεσμα, αλλά στην ουσία υπέσκαπταν την προσπάθεια των ΗΠΑ να απεμπλακούν από τον πόλεμο του Αφγανιστάν και να προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα στα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που σε διάφορες περιπτώσεις στηρίζουν τους Ταλιμπάν.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα μυστικά αυτά κονδύλια τροφοδοτούσαν τη διαφθορά και ενίσχυσαν διάφορους πολεμάρχους, όπως ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, ο οποίος λαμβάνει περίπου 100.000 δολάρια τον μήνα!
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αξιωματούχοι που μίλησαν και θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αποκάλυψαν ότι «τα χρήματα- φάντασμα» δίνονταν για να μπορεί η CIA να διατηρεί την πρόσβασή της στο περιβάλλον του Χαμίντ Καρζάι και στον ίδιο τον πρόεδρο και να ασκεί μια κάποια επιρροή στην πλήρως συγκεντρωποιημένη κυβέρνηση της χώρας.
Μάλιστα οι εν λόγω πληρωμές δεν συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες και έτσι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος γι' αυτές, ούτε υπόκεινται στους περιορισμούς τους οποίους υπόκεινται οι επίσημες χρηματοδοτήσεις διαφόρων υπηρεσιών του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι παρόμοιες πληρωμές έκανε το 2010 και η ιρανική κυβέρνηση, με τη μόνη διαφορά ότι αυτές δεν γίνονταν με τόσο μυστικό τρόπο. Οπως πάντως σημειώνει ο Μάθιου Ρόζενμπεργκ στο ρεπορτάζ του στους «New York Times», και τα ιρανικά χρήματα κατέληγαν στους ίδιους πολέμαρχους, πολιτικούς (κάποιοι από τους οποίους έχουν σχέσεις με το εμπόριο ναρκωτικών) και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και στους ίδιους τους Ταλιμπάν. Βέβαια το Ιράν έκοψε την παροχή χρημάτων προς τον πρόεδρο Καρζάι, ενώ για τις αμερικανικές πληρωμές το δημοσίευμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Αν και παραμένει άγνωστο εάν ο ίδιος ο Καρζάι έχει πάρει δι' ίδιον όφελος κάποια από τα χρήματα της αμερικανικής Υπηρεσίας, το σίγουρο είναι ότι αυτά τα διαχειρίζεται μια εξαιρετικά μικρή ομάδα ανθρώπων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του, Μοχάμεντ Ζία Σαλεχί. Ο Σαλεχί το 2010 είχε συλληφθεί στο πλαίσιο έρευνας υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ, που αφορούσε τις σχέσεις ανάμεσα στις παράνομες μεταφορές χρημάτων, των οικονομικών των Ταλιμπάν και του εμπορίου του οπίου.
Ο Σαλεχί είχε αφεθεί ελεύθερος μέσα σε λίγες ώρες ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του Καρζάι και μετά το περιστατικό η CIA έπεισε την κυβέρνηση Ομπάμα να στηρίξει την εκστρατεία της εναντίον της διαφθοράς στο Αφγανιστάν. Εκτός του Σαλεχί, πολλοί αξιωματούχοι βρίσκονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο pay roll της Υπηρεσίας.
Εισβολή
Φυσικά σημειώνεται ότι οι εν λόγω αμερικανικές πληρωμές έχουν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν αναλάβει το τιμόνι των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. Ηδη με την έναρξη του πολέμου του Αφγανιστάν το 2001 και την αμερικανική εισβολή που διέταξαν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και το επιτελείο του, άφθονο ζεστό χρήμα έχει δοθεί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαγοράσουν πολεμάρχους, ένας εκ των οποίων ήταν ο τωρινός πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Μουχαμάντ Κασίμ Φαχίμ. Αργότερα τα χρήματα δίνονταν πάλι σε αυτούς για να συνεχίσουν να πολεμούν τους Ταλιμπάν και για να «χτιστεί» βήμα βήμα η κυβέρνηση Καρζάι. Ομως φαίνεται ότι το χρήμα απλώς εξέθρεψε τη διαφθορά και όπως δήλωσε στους «New York Times» ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος: «Η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς στο Αφγανιστάν ήταν οι ΗΠΑ».
Λίγες ώρες αφότου το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι σε συνέντευξη που παραχώρησε παραδέχθηκε ότι οι μυστικές αυτές πληρωμές έχουν γίνει, αλλά όπως ανέφερε, τα ποσά ήταν πολύ μικρότερα και όλα τους πήγαν για καλούς σκοπούς, όπως την περίθαλψη ασθενών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...