Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Δείτε, με ποιους τρόπους θα ξαναβάλετε "μπροστά" τον αποκοιμισμένο οργανισμό σας ακόμη και όταν βρίσκεστε στη δουλειά.
Η καθιστική εργασία δεν είναι καλή για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και παχυσαρκία.Έτσι εαν κάθεσαι όλη μέρα σε ένα γραφείο αλλά θες να είσαι πιο υγιής, δες παρακάτω μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις:
Άρχισε καλά την ημέρα σου
Αν πηγαίνεις οδικώς στη δουλειά, άφησε το αμάξι έστω και ένα τετράγωνο μακριά ή αν πηγαίνεις με λεωφορείο, κατέβα στην προηγούμενη στάση και περπάτησε λίγο παραπάνω. Ακόμα και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αν περπατάς για 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα για τις περισσότερες ημέρες, είναι αρκετό για να χαρακτηριστείς σαν τακτικός ασκούμενος.
Πήγαινε για μια σύντομη βόλτα την ώρα του διαλείμματος
Περπάτημα 30 λεπτών μετά το φαγητό θα περιορίσει την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεις, χρησιμοποιώντας το σαν ενέργεια για την άσκησή σου. Το περπάτημα είναι πολύ καλό και για την καρδιά και τους πνεύμονές σου καθώς επίσης δουλεύουν οι μύες του κάτω μέρους του σώματός σου. Παρόλα αυτά πρέπει να κάνεις και λίγη προσπάθεια αν δεν νιώθεις πως έχεις ιδρώσει τότε πρέπει να περπατήσεις λίγο γρηγορότερα. Βάλε ένα στόχο, ακόμα και αν αυτό είναι 10 λεπτά την πρώτη μέρα, πίεσε τον εαυτό λίγο παραπάνω κάθε εβδομάδα.
Στέλνεις e-mails στους συναδέλφους από τα διπλανά γραφεία; Καλύτερα πήγαινε να τους μιλήσεις από κοντά. Περιμένεις να σου φέρουν το τσάι στο γραφείο; Καλύτερα φτιάξε το μόνος σου. Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο καθημερινό σου κινητικό πρόγραμμα. Μπορούν επίσης να σε βελτιώσουν στη δουλειά σου. Η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι με email.
Βάλε μια υπενθύμιση
Η αλλαγή του προγράμματός σου είναι δύσκολη στην αρχή, έτσι γράφοντας σημειώσεις είναι ένας καλός τρόπος για να σου υπενθυμίζει ότι προσπαθείς για κάτι διαφορετικό. Στο κάτω κάτω, το να κάθεσαι για ώρες είναι κακό για το κυκλοφορικό σου σύστημα και μπορεί να προκαλέσει φλεβική θρόμβωση. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγεις είναι η κίνηση. Αυτό δεν σημαίνει να περπατάς συνεχώς, δεν πρόκειται να βγάλεις έτσι και την δουλειά σου. Προσπάθησε να στέκεσαι όρθιος όταν μιλάς στο τηλέφωνο ή κάνε περιστροφή των αστραγάλων σου κάτω από το γραφείο.
Να παίρνεις σωστές αναπνοές
Εκτελώντας βαθιές, ελεγχόμενες αναπνοές σε βοηθάει να καις θερμίδες, αφού πρέπει να εφαρμόσεις πίεση στους μύες της κοιλίας σου και ειδικά στο διάφραγμα. Δεν ξέρεις ποιο είναι το διάφραγμα; Βήξε και θα το νιώσεις να εφαρμόζει πίεση. Βάλε το χέρι σου πάνω από το διάφραγμα. Αν αναπνέεις σωστά θα νιώσεις να κινείται μέσα – έξω καθώς αναπνέεις.
Χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το ανέβασμα από τις σκάλες μπορεί να είναι η καλύτερη γυμναστική που θα κάνεις όλη την ημέρα. Το περπάτημα σε ανηφόρα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα σε οριζόντιο επίπεδο και είναι και θαυμάσια αερόβια άσκηση. Χρησιμοποίησε τις σκάλες καθημερινά για δύο εβδομάδες και θα παρατηρήσεις μεγάλη βελτίωση στην φυσική σου κατάσταση.
Κάθισε σωστά στην καρέκλα
Διατηρώντας μια καλή στάση με το στομάχι σου “μέσα” θα αποτρέψει προβλήματα της πλάτης, στα οποία είναι επιρρεπείς οι εργαζόμενοι σε γραφείο.
Κινήσου!
Άρχισε κουνώντας τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σου και συνέχισε πιέζοντας τα πέλματά σου στο έδαφος. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι υπέρβαρα άτομα κάθονται ακίνητα για δυόμιση ώρες περισσότερο από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Αυτό σημαίνει ότι καίνε 350 λιγότερες θερμίδες κάθε ημέρα, που ισοδυναμεί με μισής ώρας τρέξιμο.
Φτιάξε μόνος σου το κολατσιό
Περιόρισε τον καφέ
Ένας μέσος καφές (cappuccino) περιέχει περίπου 170 θερμίδες και δεν πρόκειται να σε γεμίσει ενέργεια. Αντικατέστησέ τον με μία κούπα πράσινο τσάϊ που περιέχει πολλά θετικά στοιχεία για την υγεία σου. Θα σου βελτιώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και θα περιοριστούν οι πονοκέφαλοι, η κατάθλιψη, ακόμα και χειρότερες ασθένειες.
Από τον Άρη Κωνσταντόπουλο, Γυμναστή, Personal trainer, Προπονητή αντισφαίρισης, Πτυχιούχου Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, Ειδικευμένου στην προπονητική αντισφαίρισης και στην Άσκηση - Ευρωστία - Υγεία και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .
http://www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Θέλω να πω ότι: