Google+ Το Ξέφωτο: Οι Κινέζοι κατακτούν τις επιχειρήσεις

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Οι Κινέζοι κατακτούν τις επιχειρήσεις



Πενήντα τέσσερις κινεζικές εταιρείες, εκ των οποίων οκτώ από την Ταϊβάν και τρεις μεταξύ των πρώτων 10 -Sinopec, State Grid Corp of China και China National Petroleum Corp- βρίσκουμε στη φετινή λίστα Fortune Global των 500 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου βάσει ετήσιων εσόδων. Η παρουσία των Κινέζων στη λίστα συνιστά ρεκόρ και ένδειξη της οικονομικής ισχύος που αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς η χώρα, τρίτη πλέον σε μέγεθος στη λίστα μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Μόλις πέρυσι, η Κίνα εκπροσωπούνταν στη Fortune Global με 43 εταιρείες, με μόνη τη Sinopec να εμφανίζεται στις 10 πρώτες.
Κατά τα λοιπά, η φετινή λίστα του περιοδικού Fortune δεν έχει να παρουσιάσει μεγάλες ανατροπές. Πλην, ίσως, της Toyota, η οποία κατόρθωσε και φέτος να βρεθεί μεταξύ των 500 μεγαλύτερων, και δη στην πέμπτη θέση, έστω και μετά την ανάκληση 1,8 εκατομμυρίων οχημάτων στην Ευρώπη λόγω κατασκευαστικών αστοχιών (το περιοδικό αφιερώνει ειδικό άρθρο στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και στους λόγους που οδήγησαν στην ταπεινωτική αυτή εξέλιξη). Στην ίδια ήπειρο, ο δεύτερος νεόκοπος γίγαντας, Ινδία, έχει να επιδείξει οκτώ εταιρείες παρούσες στη λίστα, μεταξύ των οποίων η Indian Oil Corporation και η Reliance Industries Limited, του μεγιστάνα Μουκές Αμπάνι, που φήμες τον έφεραν να ενδιαφέρεται για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της ΒΡ. Στις υπόλοιπες ινδικές εταιρείες περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η Τata Motors.
Στα αναμενόμενα της φετινής λίστας, είναι η ανάδειξη αμερικανικής εταιρείας -της αλυσίδας λιανικής Wal-Mart Stores- στην κορυφή. Τις τρεις επόμενες θέσεις καταλαμβάνει ο πετρελαϊκός κλάδος, με τις Royal Dutch Shell, Exxon Mobil και ΒΡ, η τελευταία πριν, βεβαίως, από την έκρηξη της 20ής Απριλίου στον Κόλπο του Μεξικού. Τα πετρέλαια εμφανίζονται ξανά στην 11η θέση, με τη Chevron, ενώ οι ασφάλειες εκπροσωπούνται στην ένατη θέση (γαλλική ΑΧΑ) και στη 12η (ING Group).
Και ενώ η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε έναν εκπρόσωπο στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι ΗΠΑ συνολικά εκπροσωπούνται από 139 εταιρείες και η Ιαπωνία από 71. Η Γαλλία, τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στη λίστα, από 39 εταιρείες και η Γερμανία από 37. Σε μεγάλη απόσταση και μετά τις οκτώ ινδικές, η Βραζιλία εκπροσωπείται από επτά εταιρείες και η Ρωσία από έξι.
Αυτό που επισημαίνει το περιοδικό είναι ότι «για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν το μέγεθός τους στη σημερινή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι εταιρείες πρέπει να κάνουν το ένα βήμα παραπάνω, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα. Και το βήμα αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτερα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία». Αυτό το χαρακτηριστικό μοιράζονται, σύμφωνα με το περιοδικό, οι εταιρείες που εμφανίζονται στη φετινή λίστα. Αλλες, όπως η Microsoft (115), η Ford (23) και η Apple (197), κατορθώνοντας να εκμεταλλευθούν τις οικονομίες κλίμακας διαθέτοντας παντού το ίδιο προϊόν. Αλλες, όπως η Procter & Gamble (66) και η Unilever (121) προσαρμόζοντας τις μεθόδους προώθησης αναλόγως της αγοράς. Από την πλευρά της, η Wal-Mart κατόρθωσε για πρώτη φορά να εκτοπίσει τη Shell από την κορυφή, στηριζόμενη στην παρουσία της εκτός ΗΠΑ με έναν ιδανικό, όπως αποδεικνύεται, συνδυασμό ανάπτυξης και εκλογίκευσης.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...