Google+ Το Ξέφωτο: Οι «κίνδυνοι» επισπεύδουν μέτρα

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Οι «κίνδυνοι» επισπεύδουν μέτρα

Την επίσπευση διαρθρωτικών μέτρων προκαλούν οι πέντε κίνδυνοι αποκλίσεων σε φόρους, νοσοκομεία, Ταμεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει η τρόικα των ελεγκτών που από χθες το πρωί ξεκίνησε το νέο κύκλο επαφών της στην Αθήνα. 



Οι επικεφαλής Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν την πρώτη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και την ομάδα του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό τον Γιώργο Ζανιά.
Και οι δύο πλευρές, δανειστές και δανειζόμενοι, φαίνεται να συμφωνούν ως προς τους κινδύνους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και προς αποφυγή απρόβλεπτων φαίνεται να εξετάζουν την επίσπευση ορισμένων διαρθρωτικών μέτρων, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν τα όποια οφέλη από αυτό το έτος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης κυρίως των εσόδων.
Το τωρινό ταξίδι της τρόικας, που ολοκληρώνεται την 6η Αυγούστου, θα καταλήξει σε ένα κείμενο-συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
«Οχι νωρίτερα τα δημοσιονομικά»
«Η συμφωνία θα γίνει στο πλαίσιο του Μνημονίου», τόνισε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθουν νωρίτερα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά τα διαρθρωτικά», ξεκαθαρίζοντας για την ώρα πως δεν τίθεται θέμα άλλων εισπρακτικών μέτρων ή περιορισμού δαπανών, τα οποία έχουν προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς για το 2011 (αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων, μετάταξη 30% προϊόντων από χαμηλό σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% κ.λπ.).
Αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση, τόσο για την τρόικα όσο και για την κυβέρνηση, παρότι και οι δύο δεν βλέπουν απόκλιση από το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,1%, είναι η αντιμετώπιση των παρεκκλίσεων, που αφορούν:
Απόκλιση μόνο 350 εκατ. ―
**Εσοδα: Μια μικρή απόκλιση στα έσοδα στα τέλη του έτους είναι το πιο πιθανό σενάριο κατά τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Στα τέλη Ιουνίου η υστέρηση έφτανε στα 356 εκατ. ευρώ (23,79 δισ. έναντι στόχου Μνημονίου 24,15 δισ.) και στόχος είναι να κινηθεί κάτω από το ποσό αυτό στα τέλη του έτους, οπότε τα καθαρά έσοδα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί στα 55.124 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη των εσόδων εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και από την είσπραξη των φόρων στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009 και ΦΜΑΠ 2010).
Ομάδες κρούσης για τις ληξιπρόθεσμες
Προς ενίσχυση των εσόδων συστήνονται 5 ομάδες κρούσης από τον Σεπτέμβριο, οι οποίες -σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη- θα εστιάσουν σε είσπραξη ληξιπρόθεσμων 6-8 δισ. ευρώ (έχει βεβαιωθεί 1 δισ.) μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών, φοροδιαφυγή από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.), πλούσιους φορολογούμενους και έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω συστήματος τεκμηρίων, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή του φορολογικού νόμου.
**Δαπάνες: Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων μπαίνει στο τραπέζι, καθώς στις δαπάνες έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια, δεδομένου ότι εμφανίζουν επιπλέον περιορισμό 3,97 δισ. ευρώ από το πρώτο εξάμηνο. «Ενα αρκετά μεγάλο μαξιλάρι, που θα καλύψει αποκλίσεις», όπως έλεγε αρμόδιος παράγων. Τα διαρθρωτικά μέτρα θα συζητηθούν με τους συναρμόδιους υπουργούς. «Δεν υπάρχουν συγκοινωνίες στην Ευρώπη που να είναι ελλειμματικές. Δεν μπορεί τα ελλείμματα να προκαλούνται από πλασματικές υπερωρίες», τόνιζε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Μετά τον ΟΣΕ σειρά παίρνουν οι συγκοινωνιακοί φορείς, οι ΟΤΑ (διατηρούν τη συνταγματική ανεξαρτησία τους, αλλά με ενίσχυση ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος σε ό,τι δανείζονται και στα τοκοχρεολύσια, που φτάνουν σήμερα στο 20% των υποχρεώσεών τους), οι ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία.
Ορκωτοί σε όλα τα νοσοκομεία
Ειδικά για τα τελευταία, μετά τους «Big 5» που μπήκαν για ένα χρόνο πιλοτικά στα λογιστήρια κάποιων νοσοκομείων (Αττικό, «Ευαγγελισμός» κ.λπ.), ετοιμάζεται διαγωνισμός για μόνιμη εγκατάσταση ορκωτών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με σκοπό τον έλεγχο των δαπανών και δη των προμηθειών. Στα διαρθρωτικά εντάσσονται και τυχόν μέτρα όπως άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. φορτηγών), που θα οδηγήσουν σε πτώση του πληθωρισμού.
* Χρηματοπιστωτικά: Το τρίτο πακέτο που εξετάστηκε στο πρώτο ραντεβού (σ.σ. μπορεί να υπάρξει και νέο την Παρασκευή) των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα ήταν το μέλλον του τραπεζικού τομέα, μετά τα stress tests και τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν τις επαφές τους σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας με την κ. Λούκα Κατσέλη. Ο διευρυμένος πλέον κύκλος υπουργών περιλαμβάνει συναντήσεις αύριο και μεθαύριο με τους υπουργούς Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στα υπουργεία τους, όπου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών. Οι συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα πραγματοποιηθούν στην οδό Νίκης, παρουσία του υπουργού Οικονομικών.
Εχουν κλειστεί ήδη ραντεβού με τη Ν.Δ. και τον ΣΕΒ και αναμένουν απαντήσεις από τα άλλα κόμματα και από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Από χθες ένα από τα 4 κλιμάκια της τρόικας, που συνολικά ξεπερνάει τα 30 άτομα, έχει εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ προγραμμάτισαν να περάσουν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τον ΟΔΔΗΧ. *

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...