Google+ Το Ξέφωτο: ΤΡΙΧΩΤΗ ΛΕΥΚΟΠΛΑΚΙΑ: Η πρώτη εμφάνιση του AIDS στο στόμα

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΤΡΙΧΩΤΗ ΛΕΥΚΟΠΛΑΚΙΑ: Η πρώτη εμφάνιση του AIDS στο στόμα


Η τριχωτή λευκοπλακία προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr, αποτελεί τη συχνότερη πρώιμη στοματική εκδήλωση των ασθενών με AIDS και δε θα πρέπει να συγχέεται με την απλή λευκοπλακία αντιδραστικής ή προκαρκινικής φύσης.
Πρόκειται για λευκές περιοχές που δεν αποκολλώνται με το τρίψιμο και οι οποίες αναπτύσσονται παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα προς τα πλάγια τμήματα της γλώσσας. Άλλοτε η εικόνα είναι πιο ήπια και αμυδρή και άλλοτε οι λευκές περιοχές είναι έντονες και παχυσμένες.
Η ανάπτυξης της τριχωτής λευκοπλακίας στα πλάγια τμήματα της γλώσσας είναι χαρακτηριστική και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί από τα πλάγια και να καταλάβει ολόκληρη την πάνω επιφάνεια της γλώσσας. Σπανιότερα, η τριχωτή λευκοπλακία μπορεί να αναπτυχθεί στα μάγουλα. τον ουρανίσκο, το φάρυγγα και τον οισοφάγο.
Η ανάπτυξη της τριχωτής λευκοπλακίας συχνά θέτει την πρώτη διάγνωση για την ανάπτυξη του AIDS. Η τριχωτή λευκοπλακία δε συνδυάζεται με πιθανή προκαρκινική βλάβη όπως η συνήθης λευκοπλακία και συνήθως δεν απαιτεί κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση παρά μόνο όταν προκαλεί μεγάλη δυσανεξία ή αισθητικό πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση της τριχωτής λευκοπλακίας μπορεί να χορηγηθούν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως αντιικά φάρμακα ή να επιχειρηθεί η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης. Σε μερικούς ασθενείς παρατηρείται μείωση ή και εξαφάνιση της τριχωτής λευκοπλακίας μετά από έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής για την καταπολέμηση του AIDS.
Εκτός από τη συσχέτισή της με την ανάπτυξη AIDS και μάλιστα προχωρημένου σταδίου, η τριχωτή λευκοπλακία έχει βρεθεί να αναπτύσσεται και σε άτομα με άλλο είδος ανοσοκαταστολής, όπως σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, νεφρού, ήπατος ή μυελού των οστών. Πάντως, αν δεν μπορεί να εντοπιστεί κάποιος σαφής παράγοντας πρόκλησης ανοσοκαταστολής, δηλαδή πτώσης της άμυνας του οργανισμού, θα πρέπει ο ασθενής να διερευνάται άμεσα για πιθανή μόλυνσή του από τον ιό της ανθρώπινης επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας-HIV.
Επομένως, αξίζει να θυμόμαστε ότι ο HIV και το AIDS εξακολουθούν να αποτελούν μία μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία και ότι παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η ιατρική έρευνα, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας παραμένει η ΠΡΟΛΗΨΗ, δηλαδή η πάγια χρήση του προφυλακτικού και η αποφυγή συχνής και απερίσκεπτης εναλλαγής σεξουαλικών συντρόφων. 

Cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...