Google+ Το Ξέφωτο: Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε

Η αλήθεια είναι ότι το αλάτι προσθέτει νοστιμιά στο φαγητό. Σε υπερβολικές όμως ποσότητες μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή σας. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιαγγειακών παθήσεων.


Το αλάτι αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών τροφών. Το προσλαμβάνουμε από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό αλλά και από έτοιμες τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι.«Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι 1-4 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ? με ½ του κουταλιού του γλυκού αλάτι», σημειώνει η Γεωργία Ίσαρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.
«Η συνιστώμενη ποσότητα βέβαια διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας και γενικότερα τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Για παράδειγμα όσοι ασκούνται συστηματικά χρειάζονται περισσότερο αλάτι από ένα άτομο με καθιστική ζωή και αυτό γιατί έχουν σημαντικές απώλειες νατρίου».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν πολύ περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Ειδικά στην Ελλάδα από σχετικές έρευνες προκύπτει ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περισσότερα από 10 γραμμάρια αλάτι καθημερινά, τη στιγμή που η ενδεικνυόμενη ποσότητα είναι λιγότερη από το μισό.
Πώς να "κόψετε" το αλάτι
Για να κόψετε το αλάτι από τη διατροφή σας ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών:
*Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι από την αρχή για να πετύχετε πιο έντονη γεύση με λιγότερη ποσότητα.
*Αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας (όταν τρώτε έξω ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας).
*Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.
*Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
*Προτιμήστε τροφές ‘’ελεύθερες αλατιού’’ (<5mg νατρίου ανά μερίδα), ‘’πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο’’ (<35mg νατρίου ανά μερίδα) ή ‘’χωρίς προσθήκη αλατιού’’.
*Προσέξτε συστατικά, όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού.
*Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια και έτοιμα γεύματα (οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κι αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφών).
*Μαγειρέψτε μόνοι σας τα γεύματά σας για να μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού που θα βάλετε στο πιάτο σας. Επιλέξτε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια αντί για επεξεργασμένα ή καπνιστά.
*Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο, ξεπλύνετε το περιεχόμενο για να απομακρύνετε το αλάτι.
*Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.
*Αντικαταστήστε το αλάτι στις συνταγές με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, πιπερόριζα και ρίγανη.
*Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα και λαχανικά. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση.
Να θυμάστε ότι η μείωση του αλατιού από τη διατροφή σας δε σημαίνει ότι τα γεύματά σας θα στερούνται γεύσης και νοστιμιάς. Οι τροφές περιέχουν ούτως ή άλλως αλάτι, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέτετε περισσότερο.
Σταδιακά θα συνηθίσετε το λιγότερο αλάτι και το φαγητό θα σας φαίνεται το ίδιο νόστιμο.

Πηγή: Cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...