Google+ Το Ξέφωτο: Οικολογικό κτίριο στη Στοκχόλμη αξιοποιεί την ανθρώπινη ζεστασιά

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οικολογικό κτίριο στη Στοκχόλμη αξιοποιεί την ανθρώπινη ζεστασιά



Μία σουηδική εταιρεία κατάφερε να διοχετεύει την ενέργεια που παράγει το ανθρώπινο σώμα για να θερμαίνει παρακείμενο κτίριο
Το 2007 εκπρόσωπος της μεσιτικής εταιρείας Jernhuset που εδρεύει στην Στοκχόλμη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο«Όλοι οι άνθρωποι παράγουν θερμότητα, και στην πράξη είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτή τη θερμότητα.



Αντί να ανοίξουμε τα παράθυρα και να αφήσουμε όλη αυτή τη ζέστη να πάει χαμένη θα την αξιοποιήσουμε μέσω του συστήματος εξαερισμού»


Η Jernhuset βρήκε τρόπο να διοχετεύσει την θερμότητα που παράγουν οι 250.000 άνθρωποι που περνούν κάθε μέρα από το κεντρικό σταθμό τρένων της πόλης για να δώσει ενέργεια και θέρμανση σε κτίριο γραφείων που έκτισε η ίδια εταιρεία απέναντι από τον σταθμό. Σύμφωνα με τον Klas Johnasson έναν από τους δημιουργούς του συστήματος θέρμανσης, πρόκειται για μια παλιά τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε με νέο τρόπο. Οι ειδικοί τοποθέτησαν κοινούς εναλλάκτες ενέργειας στο σύστημα εξαερισμού του σταθμού μετατρέποντας το πλεόνασμα της θερμότητας από τα σώματα των επιβατών σε θερμό νερό το οποίο διοχετεύεται στο κτίριο παρέχοντας ζέστη. Έτσι όσο οι επισκέπτες του σταθμού κινούνται αγοράζοντας τρόφιμα και ποτά η ενέργειά τους ανακυκλώνεται εξοικονομώντας ενέργεια κατά 25% και χωρίς φυσικά να το αισθάνονται ή να κάνουν κάτι γι αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Θέλω να πω ότι:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...